Bestel je producten Kom langs voor persoonlijk advies
Heiendestraat 11, 9160 Lokeren
Bel ons met je vraag
09 348 55 43
Menu

Terug naar overzicht

Tip
01/09/2020

Mondmaskers: hoe dragen, wassen en bewaren?


In welke situaties draag ik mijn mondmasker?

De stoffen mondmaskers beschermen in de eerste plaats je omgeving. Draag het masker alleen wanneer nodig. Bijvoorbeeld wanneer je dicht bij anderen komt of als je in contact komt met kwetsbare personen.

Hoe mijn mondmasker dragen en afzetten?

Was je handen zorgvuldig met water en zeep alvorens het masker aan te raken. Als er geen water en zeep beschikbaar is, ontsmet je handen. Van zodra je het mondmasker hebt opgezet, vermijd je om je masker aan te raken. Was nadien zorgvuldig je handen.

Draag het masker maximaal 8 uur aan één stuk. Vervang het sneller als het vochtig of vuil is.

Als je in tussentijd het masker wilt afzetten, bv om te drinken, bewaar het op een propere plaats met de buitenkant van het masker naar boven gericht of in geïndividualiseerde papieren omslag.

Steek het zeker niet in een jaszak of handtas.

Hoe stoffen mondmaskers wassen en bewaren?

Het mondmasker wassen:

  • Verander het mondmasker elke 8 uur of elke 4 uur bij intensief gebruik (bijvoorbeeld een leerkracht die lesgeeft voor de klas), of sneller wanneer het vochtig of zichtbaar vuil is.
  • Het mondmasker moet na elk gebruik gewassen worden met wasmiddel of zeep.
  • Was indien mogelijk het masker bij 60°C, of laat koken met zeep in een kookpot. Indien de wasinstructies dit niet toe laten, bewaar het masker gedurende 3 dagen afzonderlijk zonder te gebruiken en was nadien bij 30°C gedurende minstens 60 minuten.

Het masker bewaren:

  • Laat je mondmasker niet rondslingeren. Kies een vaste en propere plaats voor je maskers en bewaar je gebruikte mondmaskers bij voorkeur in een gesloten stoffen zak die je samen met het masker wast.
  • Raak het propere mondmasker enkel aan nadat je je handen hebt gewassen en raak nooit de binnenkant aan.
  • Stop je masker niet in de diepvries of frigo. De koude doodt het virus niet en het masker riskeert je voeding te besmetten.

De uitgebreide tips lees je in de folder van de Algemene Pharmaceutische Bond.
Volg ons op Facebook