Hoe de pijn verzachten na het sporten? Hoe sportblessures vermijden?
Hoe sportblessures vermijden? Hoe kun je de pijn verzachten na het sporten en voor snel terug te kunnen sporten?
Wie sport, of je nu gelegenheidssporter of topsporter bent of misschien start je net met sporten, iedereen loopt helaas wel eens een sportblessure of spierletsel op. Een 'blessure' klinkt natuurlijk meteen ernstig, maar het omvat alle afwijkingen die pijn veroorzaken en jou dus hinderen bij een verdere beweging. Dit kan gaan om overbelasting, een verstoord evenwicht, een botsing, een functiestoornis... De ernst varieert van een eenvoudige kneuzing tot gescheurde ligamenten (met of zonder anatomische letsels).
Spierletsels
Meer dan de helft van de sportievelingen krijgen te maken met spierletsels:
- een onverwacht trauma tijdens het sporten: verrekking, scheur, breuk, spierkramp;
- progressieve pijn die verspreid optreedt tijdens, bij het beëindigen van, of zelfs enige tijd na je sportactiviteit: stijfheid, spierspasmen.
Hoe kun je spierletsels of sportblessures nu vermijden?
1. Spieren opwarmen ahv een crème
Je kan spierpijnen vermijden en/of verzachten door vooraf de spieren op te warmen door middel van een verwarmende en myorelaxerende crème. Vraag ernaar in onze apotheek
2. Opwarming voor de sportinspanning
De opwarmingsfase is essentieel bij het sporten om sportinspanningen op een niet-traumatische manier aan te vatten en schade te voorkomen. De opwarming combineert excentrische en concentrische bewegingen.
Het doel van de opwarming:
- gewrichten soepel maken,
- spieren uitrekken,
- en de opwarming biedt de sporter de mogelijkheid om zich aan de omgeving aan te passen (klimaat, hoogte).
3. Stretching na de sportinspanning
Om pijn en stijfheid van je spieren tot een minimum te beperken, blijven we aanraden om na de sportactiviteit en na je inspanning even te stretchen.
Wat met vaak terugkerende sportblessures?
Vermoeidheid kan aan de basis liggen van microletsels en vaak terugkerende blessures. Bij sporters zijn deze aanhoudende kwaaltjes doorgaans te wijten aan een overmatige belasting van het lichaam tijdens slecht begeleide of onaangepaste trainingen. Een recuperatieperiode is absoluut noodzakelijk. Dit houdt een mindere belasting of volledige rust in.
Las een recuperatieperiode in
Last van spierkrampen, stijfheid en spierspasmen? Ga langs bij je apotheek.
Alleen voor spierkrampen, stijfheid en spierspasmen kan de patiënt zonder voorschrift bij de apotheker terecht.
In termen van therapeutische strategie in de sportwereld worden een aantal topische producten aangeraden. Ze worden vóór of na de inspanning gebruikt en hebben een pijnstillende werking. Deze producten zijn doorgaans beschikbaar in de vorm van een crème of gel, en bestaan in geurloze varianten die verder geen irritatie van de huid veroorzaken.
Ben je dus net terug beginnen lopen en heb je een beetje last aan je enkel, knie of heup? Zit je op de fiest met rug- of nekpijn? Kortom, voel je spierpijnen tijdens of na je sportactiviteit? Bespreek het met je apotheek. Wij geven je raad en verwijzen je door naar de arts wanneer de klacht ernstig is.