Bestel je producten Kom langs voor persoonlijk advies
Heiendestraat 11, 9160 Lokeren
Bel ons met je vraag
09 348 55 43
Menu

Terug naar overzicht

Tip
01/03/2019

Hooikoorts


Het pollenseizoen

Hooikoorts verschijnt in het bloeiseizoen van verschillende soorten bomen en grassen, in bepaalde jaargetijden, meestal in het voorjaar. Deze periode staat ook wel bekend als het pollenseizoen.

Pollen zijn kleine reproductieve cellen van planten. Ze worden geproduceerd door veel bomen, grassen, en onkruid met lage steel. Doordat ze klein en licht zijn, kunnen pollen zich gemakkelijk door de lucht verplaatsen. Verschillende soorten pollen komen in verschillende periodes voor, dit heet het pollenseizoen. Pollenallergie is daarom seizoensgebonden en begint met het bloeien van specifieke soorten bomen. Het lastigste zijn zonnige en winderige dagen.

Bekijk de pollenkalender en de kans op pollen vandaag op pollennieuws.be en hooikoortsradar.be

Wat is hooikoorts?

Bij hooikoorts ervaart u klachten aan de luchtwegen en de ogen die worden veroorzaakt door het inademen van pollen. De medische term voor hooikoorts is seizoensgebonden allergische rinitis.

Wat gebeurt er binnenin uw lichaam?

Bij hooikoorts herkent uw immuunsysteem allergenen als indringers en bestrijdt ze door talrijke chemische stoffen, waaronder histamine, aan te maken. Deze afweerreactie van het lichaam veroorzaakt de meeste hooikoorts symptomen en allergische reacties.

Symptomen van hooikoorts

Symptomen van hooikoorts en allergieën zoals niezen, verstopte neus, jeukende of tranende ogen, en een loopneus kunnen getuigen van het feit dat het lichaam meer histamine produceert en niet in staat is om hiermee om te gaan.

Niezen

Het inademen van pollen en andere allergenen kan de neus irriteren en leiden tot de aanmaak van histamine, wat resulteert in niezen ten tijde van hooikoorts.

Loopneus

Pollen en andere allergenen irriteren de neus. Om zich ervan te ontdoen, begint de neus meer slijm dan normaal te produceren. Het resultaat hiervan is dat u bij hooikoorts last krijgt van een loopneus.

Jeukende en tranende ogen

Pollen die tijdens het pollenseizoen de ogen bereiken, zorgen voor hooikoorts symptomen als jeukende en tranende ogen. Het is daarom belangrijk om uw contactlenzen zorgvuldig te wassen, omdat pollen en andere deeltjes die de ogen irriteren, eraan kunnen blijven plakken. Heeft u last van hooikoorts? Let hier dan extra goed op gedurende het pollenseizoen.

Verstopte neus

Een verstopte neus ontstaat wanneer allergenen en andere vreemde elementen de neus binnenkomen. Wanneer de weefsels en bloedvaten in de neus geïrriteerd raken, treedt er zwelling op. Vandaar het gevoel van een verstopte neus.

Hoe de hoeveelheid pollen in je huis verminderen?

  • Vermijd indien mogelijk 's ochtends openlucht, omdat op dat moment de hoeveelheid pollen in de lucht het hoogste is.
  • Neem na uw terugkeer naar huis een douche en was uw kleren in heet water. Zo vermijdt u dat pollen die hooikoortsklachten veroorzaken uw huis binnenkomen.
  • Probeer regelmatig uw huis schoon te maken en het aantal voorwerpen tot een minimum te beperken. Dit voorkomt allergische reacties door bijvoorbeeld huisstofmijt.
  • Kussenslopen en matrassen met kunststofvezels helpen voorkomen dat allergenen zich in uw beddengoed ophopen. Het is ook nuttig om onnodige voorwerpen, bijv. extra kussens van het bed te verwijderen wanneer u last heeft van allergieën.
  • Als u om de 7 tot 14 dagen het beddengoed in heet water wast, helpt dit ook bij het verlichten van de symptomen van hooikoorts en allergieën.
  • Het schoonhouden van de ventilatiekanalen kan helpen om de hoeveelheid stof in huis te verminderen. Zo beperkt u allergieën door huisstofmijt.
  • Overweeg de aankoop van een luchtfilter met een hoge filtercapaciteit, of een elektrostatisch filter. De installatie van een luchtfilter in een huis helpt de hoeveelheid allergenen te beperken. Ze helpen ook om pollen en schimmels uit de lucht te verwijderen, met als resultaat minder allergische reacties en hooikoortsklachten.

Ontdek de middelen die je kan innemen voor het verminderen van je hooikoorts. Wij hopen je dagen tijdens het pollenseizoen wat draaglijker te kunnen maken met ons advies.

Vraag raad aan onze apothekers
Volg ons op Facebook